Lánybúcsú.eu

lánybúcsú tippek & trükkök

Esküvői szokások

Összegyűjtöttünk Nektek néhány esküvői tradíciót és rövid magyarázatukat:

  • Tedd el a szalagokat és masnikat amiket az ajándékokra kötöttek a lánybúcsúdon és csinálj belőlük egy művészi csokrot, amit az esküvői főpróbán tarthatsz a kezedben. Emlékezz arra, hogy minden szalag ami elszakad az ajándékok kibontása során egy születendő gyereket jelképez a hagyomány szerint.
  • Ültess el egy virágmagot, esetleg kis fát az esküvőd előtti napon és figyeld, hogy nő együtt a házasságoddal. Ha a rózsa a kedvenc virágzó növényed és ezt ülteted, akkor ezzel olyan növényt választasz, amit mindig a szerelemmel kapcsolatosan emlitenek. De szerintem mindegy milyen növény, a lényeg, hogy gondozni kell és figyelni rá, ahogy a kapcsolatotokat is.

  • A menyasszonyoknak az esküvőn viselni kell valami kéket. "Akik kéket viselnek, a szerelemben szerencsések lesznek!" tartja egy mondás. ("Those who dress in blue have lovers true.") A kéket a hűség, tisztaság és szerelem színeként szokták emlegetni, és előszőr a zsidó menyasszonyok viselték az esküvőkön.
  • Legyen nálad zsebkendő az esküvőd napján, hiszen úgy tartja a mondás, hogy aki sír az esküvője napján, soha többet nem fog egy könnycseppet sem ejteni a házassága miatt.
  • Az esküvői szertartás végén a csók a pár lelke egy szeletének megosztását szimbolizálja, hiszen az új pár egymás lelkének egy darabját belélegzi az első "hivatalos" csókjuk közben.
  • Az esküvői ünneplés fényét emeli a menyasszony és vőlegény pezsgővel való koccintása a ceremónia végén. Középkori francia szokás szerint a friss házasok olyan pohárral koccintottak az esüvőn, amelyet a család tagjai adtak kézről-kézre generációkon át. Manapság talpas pezsgős pohár a népszerű, persze ebből is lehet speciálisan esküvőre készült változatokat is vásárolni - gravírozott, kövekkel kirakott, speciális formájú stb.
  • Az esküvőtök egyik első közös lépése, amikor te és a férjed felvágja az esküvői tortát és felszolgálja a többieknek a ceremónián. A férj tradícionálisan a menyaszony kezére teszi a saját kezét ezzel is szimbolizálva, hogy gondját akarja viselni a feleségének. Azt is szokták mondani, hogy a menyasszony keze legyen az első, amely felvágja a tortát. A torta felvágása után a friss házasok gyakran megosztják egymással az első szelet tortát "megetetik" egymást. Az ősi romaiak úgy tartották, hogy a torta egymással való megosztása egy mágikus köteléket teremt. Az torta édessége a pár jövőbeli boldogságát, míg a liszt amiből készült a torta a gyümölcsöző közös élet reményét szimbolizálja. A torta tetején lévő díszt a pár haza szokta vinni és lefagyasztják hogy ezt az első házassági évfordulójukon közösen elfogyasszák. Azt is tartja a mondás, hogy az a torta, ami kibírja egy évig, garancia a hosszú távú házasságra.
  • Az esküvői szertartás után a menyasszony eldobja a csokrát - manapság csináltatnak a menyasszonyok külön csokrot/csokrokat erre a célra - a férjezetlen női meghívottak - akik egy csoportba gyűltek - közé. Aki elkapja a csokrot, a mondás szerint ő lesz a következő házasulandó.
  • Miután a menyasszony eldobta a csokrot, a vőlegény leveszi a menyasszony combjáról a harisnyakötőt, amit eddig viselt és a nőtlen férfi meghívottak,  akik összegyűltek egy csoportba - közé dobja. A szerencsés aki elkapja a harisnyakötőt lesz a következő aki megházasodik - legalábbis a mondás így tartja.
  • A hagyomány, hogy a friss házasokat rizzsel kell megszórni amikor indulnak a nászútra az egyesülés/egybekelés sikerességét jelképezi. Manapság a rizst több helyen már felváltotta a konfetti, szárított/élő virágszirmok stb.
Cikk kategória: 
Tetszett a cikk?

Új hozzászólás

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.