Lánybúcsú.eu

lánybúcsú tippek & trükkök

Hogy az esküvődön ne a fogszabályzó legyen a főszereplő

Esküvő fogszabályzó lánybúcsú

Javában dübörög a leánybúcsú- és esküvőszezon, menyasszonyok és segítőik garmadája böngészi a tennivalók listáját, hogy minden fontos mozzanat a helyére kerüljön, illetve nehogy valami kimaradjon, ami később beárnyékolhatná a nagy napot. A klasszikus feladatokon túl úgy, mint a tökéletes ruha és helyszín megtalálása, nem szabad elfeledkezni az olyan „apróságokról” sem, mint jövőbeni férj és feleség mindenkit elkápráztató mosolya. Hiszen az egészséges fogíny, a ragyogóan fehér és rendezett fogak mind-mind egy tökéletes esküvő kellékei.
Hogy megkönnyítsük a felkészülést, a felnőtt fogszabályozás szakértőjével, Dr. Képes Dániellel időrendben tekinthetjük át a teendőket, aminek a végén ragyogó mosollyal az arcotokon mondhatjátok ki a boldogító igen. 

1.   Konzultáció és állapotfelmérés

Ahogy a népi bölcsesség is tartja, mindig az első lépés a legnehezebb, ami jelen esetben a megfelelő fogorvos megtalálása és felkeresése. A fogorvos kiválasztásakor fontos feltenni magatokban a kérdést, hogy mi az, ami valójában zavar Titeket és ennek megfelelő szakembert választani. A fogorvos tapasztalata alapján azért elmondható, hogy két fő problémakör merül fel az esküvő előtt, az egyik a rendezetlen fogsor, a másik pedig a fogak sárgás vagy szürkés elszíneződése.
Amennyiben Te is ezekkel a problémákkal küzdesz, úgy a megfelelő megoldást egy felnőtt fogszabályozás területén jártas fogszabályozó szakorvos felkeresése jelentheti számodra.
Ha kellően alapos fogorvost találtál, akkor az első konzultáción a kusza fogsoron kívül fény derülhet egyéb problémára is, mint például a lerakódott fogkő, lyukas fogak, alászuvasodott tömések, nem kellő alapossággal elvégzett gyökérkezelések vagy akár kezdődő fogágybetegség is. Fontos tudni, hogy ezek mindig elsőbbséget élveznek az esztétikai beavatkozásokkal, azaz a fogszabályozással szemben. Természetesen a megfelelő tájékoztatás birtokában elutasíthatod a fogak ellátását, kizárólag a fogszabályozásra koncentrálva, de ez nem javasolt.
Éppen ezek miatt a kérdéses problémák miatt célszerű legalább 1-2 hónappal hamarabb meglátogatni a választott fogorvosodat, mint gondolnád, hogy ne ezen múljon a fogszabályozás időben történő befejezése.
 

2.   Fogszabályozási terv készítése

Az esetleges általános fogászati problémák megoldása után következhet az áhított fogszabályozás első lépése, azaz a fogszabályozási terv megírása és átbeszélése. Az ehhez szükséges röntgenek, fotók és lenyomatok már az első alkalommal is elkészíthetőek és kiértékelésük után kézhez is veheted a lehetőségeid tárházát. Az átolvasása előtt fontos azonban elfogadod, hogy sok esetben nem vagy nem csak az a hiba vagy a hibának a forrása, amit Te látsz, illetve gondolsz. Sok esetben éppen emiatt a kezelési terv is két irányba haladhat.
Az első irányvonal mindig a teljes és komplex kezelést célozza, tehát nem csak az esztétika, de a funkció tökéletesítését is. Sajnos itt nincs új a nap alatt, a harapás korrekciója felnőttkori fogszabályozó kezelés esetében rögzített fogszabályozót és 1.5-2 éves fogszabályozást igényel. Éppen emiatt ha csak nem gondolkoztál évekkel előre az esküvőd kapcsán, akkor ezek a tervek szóba sem jöhetnek.
Természetesen nem mindenkinek vannak funkciós eltérései vagy ha vannak sem biztos, hogy ez bármilyen problémát is okoz, így a kezelések másik irányvonala kizárólag az esztétikát célozza. Ebben az esetben a mai modern készülékekkel a kezelési idő drasztikusan csökkenthető, bizonyos esetekben akár 3-4 hónapra is, sőt sokszor még a rögzített fogszabályozóra sem lesz szükséged, hiszen a digitális technológia és a 3D nyomtatás fejlődése új utakat nyitott a fogszabályozás területén is. 

3.   A fogszabályozás:

A lánybúcsút és az esküvőt megelőző fogszabályozási kezelések speciális igényeire a jó fogszabályozó szakember fel van készülve. Tudja, hogy a lehetőségekhez mérten vagy gyorsnak kell lennie vagy olyan készüléket kell alkalmaznia, amely bármikor le- és felvehető, esetleg a kettőt kombinálva megtalálja az ideális megoldást.
Az elsőként említett tulajdonsággal a mai modern rögzített készülékek, azaz az önligírozó fogszabályozók rendelkeznek. A beépített zárjuknak köszönhetően minimális a súrlódás a fogszabályozó tappancsa és az ív között, így a kezelési idő a hagyományos fogszabályozókhoz viszonyítva, akár 20%-kal is gyorsabb lehet, azaz egy esztétikai kezelés körülbelül 9 hónapot vehet igénybe. Természetesen ez alatt a rövid idő alatt sem kell, hogy kellemetlenül érezd magad, hiszen egy magára valamit is adó fogszabályozási rendelőben minden rögzített fogszabályozó elérhető porcelán változatban is, sőt még a fogszabályozó ív is kérhető fehér polimerrel bevonva így téve szinte láthatatlanná az ultramodern fogszabályozód.
A második lehetőséget vagyis, hogy a fogszabályozód könnyen eltávolítható legyen, az Aligner típusú fogszabályozók adják. Ezek a készülékek vékony és áttetsző fóliák sorozatából állnak, melyek minden egyes fólia cseréjénél 0.2-0.3mm-t mozgatnak a szükséges fogon vagy fogakon. Az optimális hordási idejük a kezelés teljes időtartama alatt, ami 3-8 hónapot ölelhet fel, napi 20-22 óra, így a szinte egész napos viselés nem kerülhető meg, de mivel semmilyen fém komponenst nem tartalmaznak, így külső szemlélőként szinte észrevehetetlenek. És ez még nem minden, a modern digitális technológiának köszönhetően még a kezelés megkezdése előtt egy számítógépes modellen tekintheted meg milyen is lesz a végeredmény, így még nagyobb lelkesedéssel vághatsz bele a fogszabályozásodba. Ezen rendszerek közé tartozik az amerikai Invisalign és európai Clear Aligner is, így ha választott fogorvosod rutinszerűen használja ezeket a készülékeket, akkor fellélegezhetsz, biztosan jó kezekben vagy.

4.   Fogfehérítés

Ahogy az i-re a pont, úgy a mosolyra a ragyogóan fehér fogak teszik fel a koronát. Enélkül a fogak bármennyire is hibátlanul állnak, az összhatás mégsem tökéletes. Szerencsére itt is több lehetőség közül választhatsz a hátralévő idő, az igényeid és esküvő büdzséjének megfelelően.
A legáltalánosabb megoldás a rendelői fogfehérítés, melyre még ma is úgy tekintenek a páciensek, mint egy fajta etalonra. 10 évvel ezelőtt ez még valóban így volt, de egy Európai Uniós rendelet alapján már sok éve Magyarországon is betiltották a 6%-nál magasabb hidrogén-peroxid tartalmú fehérítőket. Ennek hatására, már közel sem olyan eredményesek a rendelői fogfehérítések, mint azt elvárnák. Természetesen nem hatástalanok, de pár árnyalatnál többet nem érdemes várni tőlük.
Ezzel szemben a professzionális otthoni fogfehérítéstől sokat várhatunk és gyönyörű eredményeket is kapunk, hiszen a koncentráció nem sokkal alacsonyabb, mint a rendelőben használatos társaiknál, de a behatási idő megsokszorozódik. Ebben az esetben egy speciális sínbe kell a fehérítő zselét felvinni majd a fogainkra felhelyezve a koncentrációtól függően napi pár órát vagy alvás közben viselni. Ezek a sínek lehetnek speciálisan a fehérítés miatt elkészített sínek, de fontos tudni, hogy akár a fogszabályozás utáni retenciós fóliák vagy bizonyos esetben 1-1 Clear Aligner fólia is alkalmas lehet a fogfehérítésre, így két legyet üthetünk egy csapásra.
A fogfehérítés harmadik csoportját a kereskedelmi forgalomba kapható fogfehérítők adják. Ezekről érdemes tudni, hogy a peroxid tartalmuk a 0,1%-ot nem haladhatja meg, így túl nagy eredmény nem várható tőlük, még akkor sem ha marketing szempontból nagyon csábító kék fénnyel együtt árulják. Természetesen minden évben felröppennek a peroxidmentes fogfehérítőkről szóló hírek, de nagyon fontos tudni, hogy peroxid nélkül nincs fogfehérítés és önmagában a kék fény sem teszi fehérebbé a fogakat! Hiába nem található meg az összetevők között a hidrogén-peroxid, számtalan olyan anyag létezik, amely a szájüregben mégis peroxidot képez, ilyen például a karbamid-peroxid, a nátrium-perborát, a nátrium-perkarborát, a kálium-peroxymonoszulfát és a sor szinte végtelen, így ne dőljünk be a reklámokban látott szlogeneknek.

Amint láthatod profi segítséggel nincsen reménytelen helyzet az esküvőt megelőzően, sőt a kisebb esztétikai problémákat akár pár hónap alatt a fogfehérítéssel párhuzamosan is megoldhatjátok. Így a kezelések végén felszabadult és őszinte mosollyal az arcodon mondhatjátok ki a boldogító IGEN-t!

 

Tetszett a cikk?

Új hozzászólás

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.